Back to index page
TitleHistorische Atlas Sas van Gent
SubtitleKaarten, afbeeldingen, geschiedenis
AuthorHarold Sarneel
Editor
BindingHardback
Purchase Date
Purchase Price
PublisherRecht door Zee
Edition
Copyright Year2024
Publication Year2024
ISBN#978-90-825733-4-3
LCCN#
Pages223
Translator
Language
Genre
Keywords
Series
Series Number
Condition
Signed
Read
Gift
Loaned
Rating
Front Cover
Plot SummaryHet woelig, glorieus en boeiend verleden van Sas van Gent staat nu in eigen Historische Atlas
Vijf eeuwen Sas van Gent; de rijke geschiedenis van het stadje bij ‘de sluis van Gent’ is voor het eerst opgetekend in de Historische Atlas. Het boek vol oude (land)kaarten en wetenswaardigheden is geschreven door oud-Sassenaar drs. Harold Sarneel (73). ,,Ik ben altijd geïnteresseerd gebleven in mijn geboorteplaats.”

,,Voor een ander geschiedkundig boek over migratie in de streek had ik al heel veel oude kaarten van Sas gedocumenteerd. Ik was mijn werkkamer aan het opruimen en ik vond het eigenlijk heel zonde hier niks mee te doen. De Heemkundige Kring had ook veel materiaal en zo ontstond het idee alles samen te voegen en er een echt naslagwerk van het maken.”

Sas van Gent ontstond rond 1549

In 1547 gaf Karel V, graaf van Vlaanderen, toestemming aan de stad Gent om een kanaal naar de zee te graven. De sluis die in 1549 werd gebouwd in de zeedijk van de Braakman, markeerde het begin van de ontwikkeling van een klein dorpje tot het vestingstadje twee eeuwen later. ,,Waar de geschiedenis heeft huisgehouden", zegt burgemeester Erik van Merrienboer, die de eerste Atlas in ontvangst mocht nemen in De Statie in Sas van Gent.

De Atlas bevat honderden oude kaarten en afbeeldingen.

De naam Sarneel is onlosmakelijk verbonden met historisch Sas. Oom Eugène was jarenlang voorzitter van de Heemkundige Kring en schreef ook boeken. In 225 pagina's, met 221 landkaarten en 112 afbeeldingen zoals oude foto's en schilderijen schetst Harold Sarneel een uniek beeld van het woelig, glorieus en boeiend verleden van Sas door de afgelopen vijf eeuwen heen.
Comments
ID1400
Date Created2024-04-15
Date Modified2024-04-15